Telefon
Zadzwoń
do nas!
Lokalizacja
Gdzie
jesteśmy?
Lubostroń
Lokalizacja
Gdzie
jesteśmy?
Lipska
Blog Ekspertów
19 | 01 | 2021

Cukier a zęby

Kilka lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zleciła przegląd literatury medycznej, aby odpowiedzieć na serię pytań dotyczących wpływu cukrów na próchnicę zębów. Przeprowadzona analiza wykazała spójne dowody potwierdzające związek między ilością spożytych cukrów, a rozwojem próchnicy zębów.

Cukier a zęby

Wskazano również, że próchnica zębów jest niższa, gdy spożycie wolnych cukrów jest mniejsze niż 10% dziennego zapotrzebowania organizmu człowieka na energię. Naukowcy sugerują, że ograniczenie spożycia cukrów do mniej niż 5% energii może bardzo korzystne wpłynąć na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia próchnicy zębów.

Działanie cukrów na uzębienie utrzymuje się przez całe życie. Próchnica postępuje i rozwija się wraz z wiekiem. Nawet bardzo niski poziom próchnicy w dzieciństwie ma znaczenie dla jej rozwojuprzez całe późniejsze, dorosłe życie.

Kto jest szczególnie zagrożony próchnicą?

Każdy jest narażony na próchnicę, ale najbardziej narażone są dzieci i młodzież. Próchnica zębów jest najczęstszą przyczyną utraty zębów u młodych ludzi. Płytka nazębna zaczyna odkładać się na zębach zaledwie 20 minut po rozpoczęciu jedzenia i jeśli nie zostanie skutecznie usunięta, zaczyna się próchnica. Osoby, które regularnie spożywają cukier, są bardziej narażone na rozwój próchnicy zębów, zwłaszcza jeśli jedzenie, które przyjmują jest lepkie lub gdy dochodzi do częstego podjadania słodkości pomiędzy głównymi posiłkami. Szczególnie zły wpływ na zęby mają przekąski zawierające cukry i napoje słodzone cukrem.

Obecnie spożywamy o wiele za dużo cukru w ​​naszej diecie. Raport opublikowany przez WHO podkreśla potrzebę ograniczenia spożycia cukrów do 5% naszego spożycia energii. To odpowiednik 7 łyżeczek / kostek lub 30g cukru dziennie dla osoby dorosłej. Zalecane dla dzieci to 24 g dla dzieci w wieku 5-11 lat i 19 g dla dzieci w wieku 4-6 lat. Ten 5% limit jest znacznie niższy od obecnego spożycia, które wynosi 11,9% u dzieci w wieku od 1,5 do 3 lat; 14,7% u dzieci w wieku od 4 do 10 lat; i 15,6% u dzieci w wieku 11–18 lat. Uważa się również, że przestrzeganie 5% zalecanego spożycia cukru powstrzymałoby także wzrost otyłości.

Cukier i próchnica

Cukry zawarte w żywności i napojach odgrywają główną rolę w rozwoju próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w płytce nazębnej wykorzystują cukier jako energię potrzebną do swojego rozwoju i uwalniają kwas jako produkt uboczny. Kwas stopniowo rozpuszcza szkliwo na zębach.Naukowcy wskazują na wyraźny związek między spożywaniem żywności zawierającej cukry oraz napojów zawierających cukry i występowaniem próchnicy zarówno w zębach mlecznych, jak i stałych. Wolne cukry znajdują się obecnie w prawie każdym pożywieniu i są najważniejszym czynnikiem pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych. Jest to szczególnie problematyczne u dzieci, które przyzwyczaiły się do spożywania cukru już we wczesnym wieku.

Jak zapobiegać próchnicy? Oto kilka wskazówek:

  • Istotne jest dokładne szczotkowanie zębów dwa razy dziennie pastą zawierającą fluor oraz czyszczenie zębów za pomocą nici dentystycznych.
  • Ważne jest zmniejszenie ilości spożywanych produktów zawierających cukry, a jeśli już do tego dochodzi częste płukanie jamy ustnej wodą.
  • Warto ograniczyć podjadanie i tym samym zmniejszyć wytwarzanie kwasu w jamie ustnej.
  • Należy ograniczyć spożycie napojów słodzonych cukrami.
  • Warto przyjąć zasadę, że słodkie potrawy jemy tylko w porze głównych posiłków (np. jako desery).
wróć do listy

Standardy Luxdentica

Kredytowanie leczenia

Bufet
Bufet
Gabinet przyjazny dziecku
Gabinet przyjazny dziecku
RTG
RTG
WiFi
WiFi
TV
TV
Pantomograf
Pantomograf
Parking
Parking
Udogodnienia dla niepełnosprawnych
Udogodnienia dla niepełnosprawnych
Bezbolesne znieczulenie
Bezbolesne znieczulenie
Płatność kartami
Płatność kartami
Kredytowanie leczenia
Kredytowanie leczenia
Klimatyzacja
Klimatyzacja